Suport prin SPORT pentru persoane vulnerabile

Proiect „Suport prin SPORT pentru persoane vulnerabile”

Scoala Taijidao (ASOCIATIA CLUBUL SPORTIV BEIJING CHENJIAGOU TAIJIQUAN TRAINING CENTER ROMANIA), in parteneriat cu Asociatia Romana Anti SIDA (ARAS) implementeaza proiectul „Suport prin SPORT pentru persoane vulnerabile”, proiect finantat prin programul In Stare de Bine (www.instaredebine.ro), sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.

Proiectul isi propune ca la final, 30 de persoane din Bucuresti, care se afla in situatii de vulnerabilitate, sa beneficieze de imbunatatirea calitatii vietii prin cresterea sentimentului de apartenenta si recunoastere sociala.

Proiectul are o durata de sapte luni: 23 septembrie 2022 – 22 aprilie 2023

Beneficiari directi ai proiectului sunt 30 de persoane vulnerabile in relatie cu infectia cu HIV (persoane infectate cu HIV, persoane dependente de droguri, persoane de etnie roma si/sau persoane LGBT) care participa la activitati sportive, mai precis la: Taijiquan (Tai Chi Chuan) si Daoyin Yangshen Gong.

Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan) poate fi privit din punct de vedere practic ca o metoda de atingere a echilibrului, a armoniei si anume: echilibrul om-natura, minte-corp, dar si echilibrul mai subtil dintre latura emotionala si latura rationala a psihicului. Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan) este o arta a transformarii: in timp, practicantul devine mai stabil emotional, mai calm, mai putin fricos, mai putin stresat, mai atent, mai perseverent, mai rabdator.

Daoyin Yangsheng Gong este o metoda excelenta si cu rezultate rapide in imbunatatirea si mentinerea sanatatii. Daoyin, sau gimnastica traditionala chineza, este cea mai veche forma de QiGong si cuprinde exercitii in care se combina miscarile fizice cu respiratia si cu focalizarea atentiei in anumite puncte.

Cele 30 de persoane vulnerabile ce vor participa in cadrul proiectului vor avea urmatoarele beneficii si gratuitati:

  • participarea la 5 cursuri de Taijiquan (Tai Chi Chuan),
  • participarea la 5 cursuri de Daoyin Yangshen Gong,
  • participarea la 2 cursuri de arta comunicarii prin intermediul Taijiquan (Tai Chi Chuan),
  • participarea la un stagiu de 3 zile intr-o locatie in afara Bucure?tiului (transport, cazare, masa si pregatire sportiva incluse),
  • materiale promotionale (rucsac, block-notes, tricou, pix etc.).

Beneficiile aduse de Taijiquan (Tai Chi Chuan) si Daoyin Yangshen Gong:

  • obtinerea unei stari de armonie intre corp, respiratie si minte,
  • combaterea eficienta a stresului cotidian,
  • realizarea unui auto-masaj al articulatiilor si tendoanelor,
  • cresterea mobilitatii prin exersarea intr-un mod specific a articulatiilor si musculaturii cu accent pe relaxare,
  • imbunatatirea abilitatilor sociale prin practicarea activitatilor sportive in grup,
  • cresterea gradului de constientizare si de echilibrare a starilor emotionale,
  • cresterea increderii de sine si in fortele proprii,
  • imbunatatirea sistemului imunitar.

Activitatile principale ale proiectului sunt:

Activitatea 1 – Informarea si recrutarea persoanelor vulnerabile care primesc servicii sociale comunitare,

Activitatea 2 – Sustinerea modulelor de activitate sportiva:

  • TAICHI in 5 forme,
  • DAOYIN YANGSHEN GONG,
  • TAICHI – arta comunicarii – workshop de lucru cu partener,

Activitatea 3 – Activitate de suport psihologic,

Activitatea 4 – Organizarea unui stagiu intensiv de instruire si exersare a activitatii sportive (intr-o locatie in afara Bucurestiului),

Activitatea 5 – Organizarea campaniei social media.

Despre Scoala Taijidao

3

De-a lungul a peste 25 de ani, Scoala Taijidao a contribuit activ la promovarea Taijiquan-ului (TAICHI) in Romania. Prin eforturi continue de adaptare a practicii stravechi la necesitatile omului modern, Scoala Taijidao s-a consolidat in timp ca o sursa autentica de invatare a Taijiquan-ului (TAICHI) in tara noastra.

Scoala Taijidao este axata in principal pe predarea sistemului fondat de Shifu Yang Songquan, numit Beijing Chenjiagou Taijiquan, precum si pe predarea sistemul creat de profesorul Zhang Guangde, denumit Daoyin Yangsheng Gong, metoda excelenta si cu rezultate rapide in imbunatatirea si mentinerea sanatatii.

Misiunea Scolii Taijidao este de a promova beneficiile practicilor traditionale chinezesti pentru sanatate, facilitand accesul cat mai multor persoane la o instruire directa, de la om la om, de la suflet la suflet.

Valorile care definesc Scoala Taijidao sunt:

  • transmiterea traditionala a cunostintelor vechi,
  • validarea stiintifica a valorilor traditionale,
  • adaptarea practicilor la via?a omului modern,
  • axarea pe obtinerea unor rezultate stabile in transformarea corpului,
  • intarirea sanatatii si combaterea efectelor stresului.

Scoala Taijidao a organizat si organizeaza cursuri de initiere, cursuri pe diferite tematici, cursuri saptamanale, stagii de vara in Romania, precum si stagii intensive de pregatire in China, la scoala Shifu Yang Songquan.

Ce este Taijiquan (TAICHI)?

5

Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan, pe scurt TAICHI) este un sistem extrem de eficient de exersare a sistemului corp – minte.

La origine o arta martiala interna, Taijiquan-ul a devenit cunoscut in zilele noastre pentru multe valente: eliminarea stresului, stimularea sistemului nervos, imbunatatirea posturii si a echilibrului, intarirea tendoanelor, flexibilizarea articulatiilor, etc..

Avand la baza teoria echilibrarii contrariilor, Taijiquan-ul poate fi privit din punct de vedere practic ca o metoda de atingere a echilibrului, a armoniei. Ne referim aici la echilibrul om-natura, minte-corp, dar si la echilibrul mai subtil dintre latura emotionala si latura rationala a psihicului.

Acest echilibru se regaseste in Taijiquan la toate nivelele, de la aspectele cele mai evidente, pana la cele mai subtile. Stapanind acest echilibru al contrariilor, in practica Taichi se poate obtine eficacitatea.

Taijiquan a fost creat in secolul XVII in Chenjiagou, provincia Henan, China, de catre generalul Chen Wangting. Acesta a creat TAICHI combinand artele martiale, cu exercitiile de cultivare a sanatatii (Daoyin, Tuna) si cu teoria Medicinei Traditionale Chineze.

Astfel, a rezultat un nou stil de arte martiale, ce totodata era extrem de eficient in cultivarea sanatatii, intretinerea corpului si exersarea mintii si a sufletului.

Ce este Daoyin Yangsheng Gong?

4

A fost creat de profesorul Zhang Guangde si cuprinde mai multe seturi de exercitii, fiecare dintre ele fiind folosite atat pentru mentinerea sanatatii in general, cat si pentru tratarea unor boli specifice.

Avand la baza traditionalul Daoyin, Daoyin Yangsheng Gong este o metoda excelenta si cu rezultate rapide in imbunatatirea si mentinerea sanatatii. Daoyin, sau gimnastica traditionala chineza, este cea mai veche forma de QiGong si cuprinde exercitii in care se combina miscarile fizice cu respiratia si cu focalizarea atentiei in anumite puncte.

Este alcatuit din opt elemente si cuprinde invataturi din: Daoyin, Tuna, auto-masaj, Yi Jing, teoria meridianelor, teoria celor cinci organe, principiile estetice corporale si muzica traditionala chineza.

Daoyin Yangsheng Gong cuprinde astazi peste 200 de secvente, printre care un element de baza il reprezinta secventa Daoyin in 49 de forme.

In zilele noastre in lume sunt peste 50 de milioane de practicanti de Daoyin Yangsheng Gong.

Puncte forte ale Taijiquan (Tai Chi Chuan) si Daoyin Yangshen Gong:

  • practicile stravechi au trecut testul timpului, astazi in lume fiind peste 85 milioane de practicanti TAICHI si 50 milioane de practicanti de DAOYIN YANGSHENG GONG,
  • practicarea TAICHI si DAOYIN nu necesita echipament special, e suficienta o tinuta lejera, sport,
  • se pot practica la orice varsta si indiferent de forma fizica,
  • prin miscarile blande, executate intr-un ritm lent si constant, mintea se va linisti intrand intr-o stare de contemplare si de atentie. Invatam astfel sa ne indreptam atentia si grija catre noi exersand in mod armonios deopotriva atat corpul cat si mintea.
  • mintea se muta de la grijile cotidiene si reducem astfel stresul,
  • creste gradul de constientizare,
  • imbunatatirea starii generale de sanatate.

Despre Asociatia Romana Anti SIDA

Infiintata in 1992, Asociatia Romana Anti SIDA (ARAS) este prima asociatie anti-SIDA din Romania avand ca misiune imbunatatirea calitatii vietii prin proiectele si serviciile pe care le ofera ca raspuns la persistenta existentei infectiei cu HIV/SIDA in societatea de azi.

Obiectivele ARAS sunt: prevenirea HIV/SIDA, a hepatitelor B si C si a altor infectii cu transmitere sexuala (ITS); promovarea non-discriminarii fata de persoanele care traiesc cu HIV si fata de populatiile cu risc de infectare; diminuarea impactului psihologic, medical si social al infectiei cu HIV, al hepatitelor B si C si al altor ITS; cresterea capacitatii institutiilor, a profesionistilor, a asociatiilor de persoane afectate de HIV/SIDA, a societatii civile etc. de a oferi un raspuns adecvat si adaptat problematicii infectiei cu HIV/SIDA in context contemporan.

Public-tinta il constituie: tineri; persoane care traiesc cu HIV/hepatita C/tuberculoza; consumatori de droguri; persoane care practica sexul pe bani; persoane fara adapost; romi din comunitati vulnerabile; barbati care fac sex cu barbati; institutii publice etc.

Valorile care definesc ARS sunt: non-discriminarea; recunoasterea dreptului tuturor la informare, educare, servicii sociale si medicale de inalta calitate; dreptul la confidentialitate; acceptarea diversitatii, a alteritatii (persoane, organizatii, institutii); colaborarea; caracterul non-profit; axarea pe comunitate; voluntariatul; profesionalismul; flexibilitatea; adaptabilitatea.

Pentru mai multe detalii vizitati https://arasnet.ro/acasa/

Despre programul In Stare de Bine

In Stare de Bine este un program anual de finantare ce ofera granturi nerambursabile in valoare totala de 1 milion de euro pe an organizatiilor neguvernamentale din Romania. Programul este implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile, cu sustinerea financiara a Kaufland Romania.

Obiectivul programului este cresterea calitatii vietii locuitorilor din comunitatile rurale si urbane prin sprijinirea initiativelor care au un impact pozitiv in trei domenii esentiale – cultura, sportul si viata sanatoasa – si care se adreseaza grupurilor vulnerabile si comunitatilor din care acestea fac parte.

In acest an, in mod exceptional, criza umanitara din Ucraina a determinat reorientarea partiala a programului catre sprijinirea migrantilor si refugiatilor alungati de razboi din tara vecina.

Pentru mai informatii, accesati www.instaredebine.ro.

Despre Kaufland Romania

Kaufland se numara printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu 1.300 de magazine in 8 tari, 132.000 de angajati si o retea de 149 de magazine in Romania. Asumarea responsabilitatii ecologice si sociale este un aspect esential al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei consta in ideea ca lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecaruia, de aceea, in 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferenta”, sub umbrela careia sunt comunicate toate actiunile de responsabilitate sociala. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfasurate in parteneriat cu asociatii nonguvernamentale regionale sau nationale si urmaresc implementarea de programe sociale complexe ce se adreseaza unor grupuri mari de beneficiari.

Pentru mai multe detalii vizitati: www.kaufland.ro.

Despre Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile

Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC) este o organizatie neguvernamentala, independenta, infiintata in anul 1994, care promoveaza o societate civila puternica si sustenabila, ce contribuie la apararea valorilor democratice prin sprijinirea actorilor societatii civile, mobilizarea de resurse, incurajarea unui mediu favorabil si intarirea cooperarii cu celelalte sectoare.

Mai multe detalii sunt disponibile la www.fdsc.ro.

Proiectul „Suport prin SPORT pentru persoane vulnerabile” este derulat de ASOCIATIA CLUBUL SPORTIV BEIJING CHENJIAGOU TAIJIQUAN TRAINING CENTER ROMANIA (Scoala Taijidao) in parteneriat cu ARAS si finantat prin programul In Stare de Bine (www.instaredebine.ro), sustinut de Kaufland Romania si implementat de Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile.