Taijiquan (TAICHI, Tai Chi Chuan)

_DSC2947

Ce este Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan)?

Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan) este un sistem extrem de eficient de exersare a sistemului corp – minte.

La origine o arta martiala interna, Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan) a devenit cunoscut in zilele noastre pentru multe valente: eliminarea stresului, stimularea sistemului nervos, imbunatatirea posturii si a echilibrului, intarirea tendoanelor, flexibilizarea articulatiilor, etc..

Avand la baza teoria echilibrarii contrariilor, Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan) poate fi privit din punct de vedere practic ca o metoda de atingere a echilibrului, a armoniei. Ne referim aici la echilibrul om-natura, minte-corp, dar si la echilibrul mai subtil dintre latura emotionala si latura rationala a psihicului.

Acest echilibru se regaseste in Taijiquan (Tai Chi Chuan) la toate nivelele, de la aspectele cele mai evidente, pana la cele mai subtile. Stapanind acest echilibru al contrariilor, in practica Taijiquan-ului se poate obtine eficacitatea.

Taijiquan-ul (Tai Chi) a fost creat in secolul XVII in Chenjiagou, provincia Henan, China, de catre generalul Chen Wangting. Acesta a creat Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan) combinand artele martiale, cu exercitiile de cultivare a sanatatii (Daoyin, Tuna) si cu teoria Medicinei Traditionale Chineze.

Astfel, a rezultat un nou stil de arte martiale, ce totodata era extrem de eficient in cultivarea sanatatii, intretinerea corpului si exersarea mintii si a sufletului.

Ce inseamna concret pentru elev practicarea Taijiquan-ului (Tai Chi Chuan)?

La ce sa se astepte cand vine la un curs de Taijiquan (Tai Chi Chuan)?

Pentru practicant, principiul echilibrarii contrariilor devine ceva extrem de concret atunci cand exerseaza. Practic, intreaga exersare se desfasoara in jurul ideii de echilibru: echilibru intre relaxare si concentrare, intre corectitudinea posturii si relaxarea musculara, intre exersarea muschilor si exersarea tendoanelor, intre o parte a corpului “plina” si o parte a corpului “goala”.

Dar probabil modul cel mai important de a folosi practic echilibrul in exersarea Taijiquan-ului (Tai Chi Chuan) este construirea parghiilor la nivelul corpului nostru, astfel incat sa obtinem eficacitatea miscarii.

Aceasta eficacitate priveste atat raportul cu un partener (“a nu folosi forta, a folosi inteligenta”), dar si atunci cand exersam individual, astfel incat miscarile sa fie eficiente (sa deschidem real articulatiile, sa intindem bine tendoanele, etc).

In acest caz echilibrul se refera la miscare-nemiscare. A face o parghie eficienta inseamna a tine pe loc o parte si a misca alta parte, ce face sistem cu primul.

De aceea, putem spune ca Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan) este “arta obtinerii eficacitatii in absenta efortului”.

Acest principiu se regaseste in postura, miscare, respiratie, folosirea mintii in practica individuala, dar si in exersarea cu partener.

In final, putem spune ca principiul echilibrului se regaseste in practica Taijiquan-ului (Tai Chi Chuan) la orice nivel. Acest lucru nu este, din pacate, atat de evident in imaginea populara a Taijiquan-ului, imaginea “batranului chinez care se misca lent si gratios in parc”.

Desi reala, aceasta imagine nu este completa, tocmai pentru ca ii lipseste eficacitatea. Este doar “un mod de a exersa Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan)” si nu “tot Taijiquan-ul”.

In realitate, Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan) este echilibru in toate aspectele sale: poate fi exersat singur (taolu), dar poate fi exersat si cu partener (tuishou); poate fi exersat lent (manquan), dar si rapid sau chiar foarte rapid (kuaiquan); poate fi exersat bland, potrivit pentru persoanele mai in varsta (rouquan), dar si foarte viguros, potrivit celor tineri, dar si celor care vor sa isi mentina/ redobandeasca tineretea (gang).

Prin definitie, Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan) nu este ”doar intr-un fel”, ci “in doua feluri complementare”.

Ceea ce putem retine practic in scopul de a ne face o imagine completa cu privire la practica Taijiquan-ului, este adaptabilitatea sa: in functie de propriile noastre caracteristici si aspiratii putem porni de la o exersare blanda si nesolicitanta, pentru a ajunge in final la performante de invidiat, daca ne dorim aceasta.

Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan) este o arta a transformarii!

Insa, practica Taijiquan-ului (Tai Chi) nu se rezuma doar la o metoda de exersare. In timp devenim mai stabili emotionali, mai calmi, mai putin fricosi, mai putin stresati, mai atenti, mai perseverenti, mai rabdatori.

Acest lucru este datorat aplicarii constante a cerintelor necesare realizarii miscarilor de Taijiquan (Tai Chi).

Ca urmare a acestei modelari a caracterului nu doar ne vom transforma intreaga viata in bine, dar vom reduce foarte mult stresul.

Reducand stresul, sistemul imunitar va putea sa isi faca treaba si sanatatea se va intari constant.

In concluzie, Taijiquan-ul (Tai Chi Chuan) este o metoda excelenta de exersare a corpului in scopul obtinerii unei conditii fizice optime, o metoda de modelare a caracterului, benefica unei vieti armonioase si implinite, dar si o metoda de eliminare a stresului si de intarire a sanatatii.

Alege-ti un curs!Vezi toate cursurile